Fjella

FJELLA (* 06-04-1993 - † 24-09-2008),  om dezelfde redenen als Gorm opgenomen in huize Roswinkel. Fjella, mater generale, haar rustige gezag leek onaantastbaar. Perfect gehoorzamend, hoeft buiten niet aan de lijn, want ze verdwijnt nooit uit ’t zicht en op een enkel fluitje of roepen staat ze alweer naast je, behalve ...............als er gevederd wild in de buurt is. Ze mòet daar dan achteraan en is absoluut niet meer aanspreekbaar. Soms, als het pluimvee betreft waar de eigenaresse nogal op is gesteld, kàn het pijnlijk worden:

Een dapper oud haantje op Schepersveld
Dat werd, och arme, bijna geveld
Want eenmaal met Fjella in gevecht
Werd dit in zijn nadeel beslecht
Sindsdien is hij wat getraumatiseerd
Daar z’n staart tot nul werd gereduceerd

Een kort bezoekje aan Scandia’s penningmeester verliep wat heftig.

Fjella, de perfecte moeder. Of het nu haar eigen pups waren of die van haar mede-roedelgenotes, ze stonden allemaal onder haar protectie. Ook de spruiten van de inwonende katten vallen binnen haar zorgsector. Zelfs visite, die eens op een wat verlaat kraambezoek kwam, werd door een over de in de maxi-cosy zittende baby heen staande Fjella indringend gewaarschuwd: “één verkeerde beweging en je bent voor mij!”.
Als ze iets uithaalt wat niet door de beugel kan, verraadt ze zichzelf altijd door bij ontdekking plat op de grond te gaan liggen, kop tussen de voorpoten, met een paar dweil-ogen omhoog te kijken en hevig te tril-kwispelen met haar staart. Kort geleden, direct na een vrij heftig incident binnen de huidige roedel, heeft ze haar absolute gezag moeten inleveren aan de veel jongere generatie. Alleen haar dochter Ulykke is loyaal aan haar gebleven.

Na een paar dagen niet helemaal lekker te zijn geweest, krijgt Fjella in de late avond van 23 september tweemaal een aanval, waarbij wij denken aan een herseninfarct. De tweede kwam ze niet uit.
In het allervroegste uur van 24 september 2008 om 01.15 u.  hebben we Fjella moeten laten inslapen. De stammoeder van "av Fjeldvidda" was niet meer..........

 
RocketTheme Joomla Templates