Rasinformatie

Karakter Buhund

Het karakter van de Buhund is zeer levendig, leergierig, aanhankelijk, alert en sterk ingesteld op zijn gezin. Ze kunnen goed met kinderen overweg en eenmaal jong gesocialiseerd leven ze gemoederlijk samen met andere huisdieren.
Zoals de meeste Scandinavische rassen zijn ze zeer gevoelig van karakter. Een ruwe behandeling vergeten ze niet en op een dergelijke manier benaderd, valt er nauwelijks meer met ze te beginnen. Buitenshuis is de Buhund erg actief en onvermoeibaar, maar binnen meestal rustig. Ze zijn moedig zelfverzekerd en ze hebben een groot aanpassingsvermogen. Noorse Buhunden zijn ongecompliceerde honden die met een vrolijke instelling door het leven gaan.
Ze waarschuwen doordringend wanneer er bezoek komt, maar daar laten ze het bij. Het zijn geen verdedigers.
Met zijn ideale grootte, zijn gemakkelijk temperament en zijn eenvoudig karakter is de Buhund een van de meest geschikte familiehonden.

Beweging en sport

De Noorse Buhund is een erg energieke hond met een groot uithoudingsvermogen, die graag actief bezig is. De Noorse Buhund heeft daarom veel beweging nodig, bij voorkeur onaangelijnd rennen en ravotten. Ook balspelletjes is geschikt voor de Buhund. Vanwege zijn herdersinstinct heeft hij de neiging dicht in de buurt te blijven. Door zijn levendige aard is hij zeer geschikt voor actieve sporten, zoals behendigheid en speuren. Eindeloos herhaalde gehoorzaamheidstrainingen liggen hem totaal niet. De Buhund kan veel leren door spelenderwijs met hem te werken, i.p.v. druk van bovenaf en dwang.

Opvoeding

De Noorse Buhund is leergierig en intelligent, maar ook erg gevoelig. Het ras mag dan ook nooit met de harde hand worden opgevoed. Een consequente en afwisselende training is hier op zijn plaats. Saaie en eentonige oefeningen liggen een Buhund niet.

Gezondheid

De Noorse Buhund is een gezond en sterk ras. Het voornaamste gezondheids-probleem is de oogaandoening: Pulverulent Nuclear Cataract ofwel "Buhund Cataract". Deze vorm van cataract bij de Buhund manifesteert zich als kleine opaciteit op de lens en leidt slechts zeer zelden tot blindheid. (In Nederland tot u toe geen gevallen bekend). De hond heeft weinig of geen hinder van deze aandoening.
Getracht wordt het fokken met lijders zoveel mogelijk te beperken, echter gezien het grote percentage (50% >) lijders is de inzet van lijders bij de fok nauwelijks meer te vermijden. Dit mede door de tamelijk kleine, veelal verwante, populatie in Nederland. Dit probleem speelt in dezelfde mate in het buitenland.
In geval van inzet van een lijder, zal de partner klinisch vrij van PNC moeten zijn. Echter, PNC is nog niet  middels DNA-onderzoek vast te stellen, dus klinisch vrije honden behoeven niet persé genetisch vrij  te zijn en kunnen dus drager zijn. In Noorwegen is momenteel een uitgebreid DNA-onderzoek gaande.   
Onze pups worden op een leeftijd van 6-7 weken op deze aandoening getest. 

Verdere rasgebonden gezondheidsproblemen zijn niet bekend bij de Noorse Buhund.

Verzorging

De Buhund heeft een vrij eenvoudig te verzorgen dubbele vacht. Een ondervacht en een stevige, aanliggende bovenvacht. In de verharingsperiode moet de loskomende onderwol  en de bovenvacht met een zogenaamd ‘herdersharkje’ verwijderd worden. De nagels moeten kort zijn en een Buhund in goede conditie verspreid geen ‘hondenlucht’. Ze zijn ook erg schoon op zichzelf.

 
RocketTheme Joomla Templates